Promocija knjige Lamije Muzurović “Parkinson, ti i ja”

Rotary E-klub Hrvatska, povodom obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti (11.4.), predstavlja smjernice za članove obitelji i bliske osobe oboljelih “Parkinson, ti i ja: kako na kraj s problemima u svakodnevnom životu”. Smjernice je napisala članica kluba, prijateljica Lamija Muzurović, psihoanalitički psihoterapeut. Doprinos ovim smjernicama dala je i prof. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, priznati stručnjak, s Klinike za neurologiju u KBC Rijeka, ujedno predsjednica udruge Parkinson i mi.
Promocija će se održati u sklopu aktivnosti udruge Parkinson i mi, pa će se, osim promocije knjige, u Rijeci i Zagrebu, održatii niz zanimljivh predavanja i okrugli stol za lakši život s Parkinsonovom bolesti. Pridružite nam se 10. travnja u Rijeci i 11. travnja u Zagrebu.

 

 

Svjetski dan Parkinsonove bolesti se od 1997. godine obilježava 11. travnja, na rođendan engleskog liječnika, Sir Jamesa Parkinsona koji je prvi opisao tu bolest. Svrha obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti i znanja o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovog važnog javnozdravstvenog problema. Parkinsonova bolest je kronični progresivni neurodegenerativni poremećaj središnjeg živčanog sustava pri kojemu dolazi do odumiranja stanica koje izlučuju dopamin. Bolest značajno smanjuje kvalitetu života oboljele osobe i utječe na obitelj i čitavu zajednicu. Procjenjuje se da u svijetu od Parkinsonove bolesti boluje oko 7 milijuna  ljudi. Učestalost obolijevanja je češća nakon 60. godine života. Ovaj će se veliki javnozdravstveni problem povećavati zbog starenja populacije i produženja životnog vijeka.

Rijeka
Datum: četvrtak, 10 travnja, 2024 – 10:00 do 12:30
Adresa: Vijećnica Grada Rijeke, Korzo 16, Rijeka
Zagreb
Datum: četvrtak, 11 travnja, 2024 – 13:00 do 14:30
Adresa: Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb