Update 20.05.2022:
Projekt listEn & spEak je finaliziran, više o svemu u kratkom intervjuu na HRT – Radio Split:

 

listEn & spEak

Rotary klub Hrvatska u rotarijanskoj godini 2021/22 organizira projekt naziva listEn & spEak kako bi osigurao donaciju inovativne opreme koja se koristi za liječenje i rehabilitaciju osoba s oštećenjima u komunikaciji, govoru, sluhu, artikulaciji. Radi se donaciji dva Boardmaker i dva Kokolingo softvera.

Boardmaker® je kolekcija softverskih paketa za izradu i rad sa slikovnim komunikacijskim simbolima. Koriste ga učitelji, logopedi, radni terapeuti te učitelji i roditelji djece s posebnim potrebama i djece s poremećajima autističkog spektra. Može se koristiti kao program za crtanje te kao katalog gotovih simbola koji se mogu kopirati, izrezivati, umnažati i ispisivati. Boardmaker nudi i gotove obrasce za izradu igara, šablone za izradu kartica i predložaka za komunikatore, slaganje nizova i još mnogo toga.

Primjer boardmaker materijala 

Kokolingo je prva digitalna logopedska vježbenica za djecu s artikulacijskim poremećajima osmišljena u Hrvatskoj u suradnji s timom stručnjaka iz područja računalnih znanosti i logopedije. Interaktivni multimedijski sadržaji pružaju bogat izbor vježbi, a prilagođeni su za rad s djetetom od kuće. Tvrtka E-Glas, specijalizirana za asistivnu tehnologiju, razvila je Kokolingo jer djeci želi pružiti napredak u korekciji nepravilna izgovora glasova uz zabavne aktivnosti.

 Kokolingo se veseli svakom napretku vašeg djeteta. Znate li neko dijete koje treba poboljšati izgovor glasova?

Na temelju kriterija najvećeg broja ciljanih korisnika Rotary E-klub Hrvatska odabrao je četiri ustanove u Hrvatskoj koje će primiti ovu opremu:

  • Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Zagreb (Kokolingo)
  • Poliklinika za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Karlovac (Kokolingo)
  • Centar za autizam Split (Boardmaker)
  • Centar za autizam Zagreb (Boardmaker)

Cilj projekta je navedenim ustanovama osigurati pristup inovativnim logopedskim alatima kako bi poboljšale rad sa svojim korisnicima, a to su djeca i osobe oštećenog sluha i govora, osobe s poremećajem autističnog spektra te osobe koje se bore s posljedicama moždanog udara. Aktivnosti projekta uključuju i edukaciju djelatnika za korištenje alata te organiziranje radionice s djecom i roditeljima kako bi se populariziralo korištenje digitalne opreme.

Zajedno možemo poboljšati zdravlje radom kroz igru i zabavu!